Kieswijzer

De kwaliteit van een sjoelbak wordt voornamelijk bepaald door het type hout dat hiervoor is gebruikt, de dikte hiervan en de afwerking van de complete sjoelbak. Hoe beter de afwerking van de sjoelbak hoe steviger deze is en hoe gladder het speelveld zal zijn voor een soepelere speelervaring. Ook zal een sjoelbak van een hogere kwaliteit minder snel slijtage gaan vertonen dan een sjoelbak van een lagere kwaliteit. Wedstrijd sjoelbakken zijn hoge kwaliteit sjoelbakken die uitermate geschikt zijn voor zowel thuis als openbaar gebruik op bijvoorbeeld een vereniging. Deze zijn doorgaans van sterkere en duurzamere materialen gemaakt waardoor deze langer mee zullen gaan en beter tegen een stootje kunnen. Dit maakt de sjoelbak sterker en beter geschikt voor intensief gebruik.

Waar gaat u de sjoelbak plaatsen? Een sjoelbak is gemakkelijk op de eettafel neer te leggen om snel te kunnen spelen. Een sjoelbak kan best lang zijn. Het is belangrijk dat er genoeg ruimte over blijft voor de speler aan het uiteinde van de bak om het spel te kunnen spelen. Denk hierbij aan ongeveer 50-70cm, afhankelijk van de lengte van de speler(s). Als een sjoelbak op de eettafel wordt geplaatst zal de ruimte in veel gevallen geen probleem zijn. Let hierbij dan wel op dat de tafel lang genoeg is om het grootste deel van de sjoelbak te kunnen ondersteunen.

Ondanks de lengte van een standaard sjoelbak zijn deze door de breedte en hoogte makkelijk uit de weg te zetten. Bijvoorbeeld rechtop langs een muur of rechtop tussen een kast en de muur in zodat deze minder in het zicht staat. Als u de sjoelbak niet in het zicht wilt hebben staan zijn er ook sjoelbakken met de mogelijkheid om deze op te klappen. Hierdoor worden deze minder lang waardoor deze makkelijker in een kast of ergens meer uit het zicht weg te zetten zijn.

Kies de maat

Er zijn over het algemeen twee verschillende maten waarin sjoelbakken te verkrijgen zijn. Kleinere sjoelbakken die speciaal voor het gebruik door jongere kinderen tot ongeveer 8 jaar, en de standaard maat sjoelbak voor gebruik door jong en oud. De standaard maat voor een sjoelbak is 2 meter lang, met een breedte van ongeveer 40 cm. De mini sjoelbakken zijn ongeveer 120 cm en 28 cm breed. De voornaamste reden dat deze sjoelbakken kleiner zijn is voor het gebruik voor jongere kinderen gezien deze vaak nog niet in staat zijn de afstand van een standaard sjoelbak te overbruggen met de sjoelschijven. Door de mogelijkheid in verschillende maten is sjoelen een gezelschapsspel voor jong en oud.

Kies een vast of opklapbaar model?

Een standaard sjoelbak kan niet worden opgeklapt. Toch zijn er enkele modellen die deze mogelijkheid wel hebben. Deze opklapbare sjoelbakken kunnen het makkelijker maken deze uit het zicht op te kunnen bergen. Houd er wel rekening mee dat een opklapbare sjoelbak een naad in het midden van het speelveld zal hebben. Dit kan voor een kleine oneffenheid in het speelveld zorgen, als de sjoelbak niet helemaal vlak op tafel kan komen te liggen.

Kies de puntaanduiding

De punten van sjoelen word op een scoreformulier bijgehouden. Een sjoelbak heeft 4 poorten met elk een eigen waarde van 1 tot en met 4. Dit is aangeduid met spijkers of stickers die boven de poortjes de waarde laten zien.

Kies de accessoires?

De enige accessoires die nodig zijn voor een sjoelbak zijn de sjoelschijven en een scoreformulier. De schijven worden standaard mee geleverd met de sjoelbak. Het scoreformulier word niet standaard mee geleverd, maar deze kunt u gemakkelijk mee bestellen om nog makkelijker de scores bij te kunnen houden. Mocht u nu sjoelschijven op den duur kwijt raken zijn deze ook nog los te verkrijgen.