Kieswijzer

Er zijn verschillende soorten en maten, maar ook verschillende kwaliteiten airhockey tafels beschikbaar. Maar welke past bij u? Wij hebben voor u 8 punten opgesteld waarmee u tot de beste beslissing komt.

1. De kwaliteit van een airhockeytafel

Airhockeytafels zijn in diverse maten en kwaliteitsklassen verkrijgbaar. De kwaliteit wordt bepaald door een aantal punten van de tafel. Om een goede keuze te maken kan er gekeken worden naar verschillende punten: de stevigheid van tafel, de gekozen materialen bij het frame, de gekozen materialen van het speelveld en de afwerking ervan, de keuze tussen 1 of 2 motoren en de bevestiging hiervan. Een vuistregel voor de kwaliteit van airhockeytafels is: hoe zwaarder de tafel, hoe hoger de kwaliteit. Zodra er sterkere en zwaardere materialen zijn gebruikt, wordt de airhockeytafel automatisch zwaarder. Hoe beter de gebruikte materialen en afwerking, hoe beter de airhockeytafel tegen een stootje kan.

De kwaliteit van de airhockeytafel bepaald voor wat voor gebruik deze geschikt is. Een basisklasse is bijvoorbeeld geschikt voor recreatief thuisgebruik. Waar een professionele airhockeytafel intensief gebruikt kan worden zowel thuis als in openbare ruimtes. Dit verschil zit in het materiaal van het speelveld van deze tafel, maar ook in het type luchtmotor.

Hierbij een tabel van te kwaliteitsklasse airhockeytafels en voor welk gebruik deze geschikt zijn:

1-4 Sterren

Geschikt voor matig thuis gebruik. Onder andere voor gebruik door kinderen.

4-6 Sterren

Geschikt voor matig tot intensief thuisgebruik. De meeste airhockeytafels in deze categorie zijn geschikt voor oudere kinderen en/of volwassenen.

7 + Sterren

Geschikt voor intensief en sportief gebruik. Airhockeytafels met een sterrenklasse van 7 sterren of hoger zijn geschikt voor thuis en voor openbaar gebruik (denk aan een vereniging, kantoor, school of in een café). Dit zijn voornamelijk zwaardere tafels die door hun gewicht beter tegen een stootje en het intensieve gebruik kunnen.

Openbaar of commercieel gebruik

Zoals zojuist al even kort vermeld heeft de kwaliteit van een airhockeytafel invloed op de duurzaamheid en kracht. Een model van hoge kwaliteit kan dan ook tegen intensiever gebruik en heeft een beter spelcomfort dan een standaard basisklasse. Als u ooit eens in een speelhal met een airhockeytafel heeft gespeeld, zal een basisklasse of middenklasse tafel nooit hetzelfde gaan spelen als de tafel in de speelhal. 

De professionele airhockeytafels zijn geschikt voor op kantoren, verenigingen of andere openbare locaties. Ook als u een fanatieke speler bent en thuis wilt intensief wil spelen kan een professionele kwaliteit airhockeytafel aan te raden zijn. De professionele tafels hebben meestal 2 luchtmotoren onder het speelveld, of 1 luchtmotor die helemaal rondom het hele speelveld loopt voor een eerlijke luchtverdeling over het hele speelveld. Een professionele tafel kan ook gemakkelijk tegen een stootje tijdens een fanatiek potje airhockey en zal minder snel slijtage gaan vertonen. 

Met muntinworp

Als u een airhockeytafel in een locatie wenst te plaatsen waar deze door veel verschillende mensen zal worden gebruikt (b.v. in een speelhal), raden wij aan een airhockeytafel met muntinworp te plaatsen. Deze zijn vele malen sterker dan de modellen zonder muntinworp en bedoeld voor deze mate van gebruik. Daarnaast is het spelcomfort van deze modellen de allerbeste.

2. Kies de juiste maat

Naast de verschillende kwaliteitsklassen zijn airhockey tafels ook in verschillende maten verkrijgbaar. Airhockey is geschikt voor jong en oud. Zowel kinderen als volwassenen beleven enorm veel plezier aan dit spel. Voor kleine kinderen tot een jaar of 8 zijn tafels tot 5FT het meest geschikt omdat deze meestal wat lager zijn en het spel gemakkelijker is. De modellen van 6FT of groter zijn meer geschikt voor grotere kinderen tot een jaar of 12. Volwassenen zullen het meeste plezier beleven aan airhockeytafels van 7FT of 8FT. In de meeste openbare ruimtes zoals een speelhal staat meestal een 7FT of 8FT airhockeytafel staan.

Ons advies is om ongeveer 75cm rondom de tafel vrij te houden voor de spelers zodat er goed gespeeld kan worden. Aan de zijdes waar de spelers niet staan is deze afstand niet persé noodzakelijk en kan daarom iets minder zijn. Airhockey wordt meestal met 2 spelers gespeeld, maar het kan ook met 4 spelers worden gespeeld. Als er met meer dan 2 spelers wordt gespeeld is het wel aan te raden dit op een grotere airhockeytafel te doen zodat er genoeg ruimte is voor 2 spelers aan elke kant van de tafel. De meest geschikte maten voor het spelen met 4 spelers zijn 7FT en 8FT airhockeytafels.

Dit zijn de meest gangbare maten met de benodigde ruimte voor airhockeytafels:

 

Afmetingen:

Benodigde vrije ruimte:

3FT

100 x 50 cm

250 x 200 cm

4FT

120 x 60 cm

270 x 210 cm

5FT

150 x 75 cm

300 x 225 cm

6FT

180 x 90 cm

330 x 240 cm

7FT

200 x 100 cm

350 x 250 cm

8FT

220 x 110 cm

370 x 260 cm

Opklapbare en tafelmodellen

Niet alle airhockeytafels zijn opklapbaar. Toch zijn er verschillende opklapbare airhockeytafels in ons assortiment te vinden. Het grootste voordeel van een opklapbare airhockeytafel is dat deze gemakkelijk opzij gezet kan worden wanneer hij niet gebruikt wordt bij een beperkte ruimte. Hierdoor kan er soms toch een grotere tafel worden neergezet. De functie om een airhockeytafel op te klappen haalt wel een deel van de stevigheid van de tafel weg. Het is dan ook niet aan te raden om een opklapbare airhockeytafel in een openbare ruimte te plaatsen. Er zijn ook een aantal modellen die op de eettafel geplaatst kunnen worden waardoor deze weinig ruimte innemen en gemakkelijker opgeborgen kunnen worden. Deze tafelmodel airhockeytafels zijn beschikbaar in de 3FT en 4FT maat.

3. Kies indoor of outdoor?

 Een standaard airhockeytafel kan niet zomaar in een vochtige ruimte of buiten geplaatst worden. De materialen waar vrijwel alle airhockeytafels van zijn gemaakt zijn hier niet op berekend en zullen hier vochtschade door oplopen. Denk hierbij aan het kromtrekken van het speelveld, vochtschade aan het onderstel van de tafel. Maar uiteraard zijn de kabels en luchtmotor ook niet op vocht berekend. Deze gaan hierdoor snel kapot. Toch zijn er enkele modellen die wel buiten geplaatst kunnen worden.

 Er zijn enkele modellen die wel buiten geplaatst kunnen worden. Deze outdoor airhockeytafels zijn sterker uitgevoerd en hebben de extra bescherming tegen vocht. Hierdoor zal een outdoor airhockeytafel geen vochtschade oplopen.

4. Kies het materiaal speelveld: MDF of RVS?

Het speelveld van een airhockeytafel is meestal gemaakt van een MDF-plaat voorzien van een High Gloss laag of een speelveld gemaakt van RVS. Het grootste verschil hiertussen is de duurzaamheid. Het plastic laagje op een MDF-speelveld is slijtgevoeliger omdat dit gelijmd is op het MDF waardoor dit los kan komen. Plastic is een zwakker materiaal dan één solide RVS plaat. Hierdoor zal een speelveld van MDF met het geplastificeerd laagje eroverheen eerder sporen van slijtage gaan vertonen in verhouding tot een speelveld van RVS. Ook zal een puck vloeiender over een speelveld van RVS glijden gezien dit door het materiaal gladder is dan een speelveld van MDF met een geplastificeerde laag er overheen.

5. Kies voor stelpootjes

Een hogere kwaliteit airhockeytafel zal eerder voorzien zijn van stelpootjes dan een lagere kwaliteit airhockeytafel. Stelpootjes zijn verstelbare pootjes (tot maximaal 10cm) waarmee een tafel gemakkelijk waterpas geplaatst kan worden. Hierdoor wordt het spel eerlijk en spannend.

6. Kies de motor

De motor is een heel belangrijk onderdeel van airhockeytafel. Deze zorgt dat de lucht door de gaatjes geblazen wordt waardoor de puck als het ware gaat zweven over het speelveld. Een basis of middenklasse airhockeytafel heeft meestal één luchtmotor in het midden van de tafel zitten. De lucht wordt dan wel verdeeld maar in de hoeken zal de lucht toch minder sterk uit de hiervoor bedoelde luchtgaatjes komen dan in het midden van de tafel waardoor de puck hier minder goed zal glijden. Bij een hogere kwaliteit tafel zullen er eerder of twee luchtmotoren in zitten, of één luchtmotor die helemaal rondom onder het speelveld ligt waardoor de luchtdruk eerlijk over het hele speelveld wordt verdeeld voor het optimale speelcomfort. Daarnaast zit er nog verschil in de sterkte van de motor. Hoe krachtiger de motor hoe beter de puck over het speelveld glijdt.

7. Kies de scoreteller

Elke airhockeytafel heeft standaard ook een scoreteller. Deze kan handmatig of digitaal zijn. Een handmatige scoreteller bevindt zich meestal aan de korte zijdes van de tafel waar de spelers staan om hun score zelf bij te kunnen houden. Bij een digitaal scorebord houdt de airhockeytafel zelf de score bij doormiddel van sensoren die in het doel zijn verwerkt. Deze registreren het wanneer de puck door het doel is gespeeld en tellen deze punten automatisch digitaal bij elkaar op. Een elektronische scoreteller heeft wel sneller kans op fouten hierin waardoor veel leveranciers hebben gekozen om de scoreteller handmatig te houden.

8. Kies de accessoires

Om airhockey te kunnen spelen, heeft u naast de tafel ook pushers en een puck nodig. Een airhockeytafel wordt vrijwel altijd met minimaal 2 pushers en 2 pucks geleverd. De pushers hebben aan de onderkant een vilt waarmee de pusher over het speelveld kan glijden zonder deze te beschadigen. Bij veelvoudig gebruik zal het vilt uiteindelijk gaan slijten. Wanneer dit gebeurt, kunt u dit vilt vervangen door nieuwe. Let bij de keuze van een puck en pusher op de juiste maat. Bij kleine tafels tot 5 ft kiest u voor kleinere pucks van circa 50 mm en pushers van bijvoorbeeld 75mm. De grotere tafels vanaf 6ft kunnen bespeeld worden met pucks van 63 mm en pushers van 96 mm. Pushers, pucks en vilt zijn te vinden bij de accessoires.